Blog

Kako prepoznati kondilome?

Već je poznato da su genitalne bradavice, odnosno kondilomi kod muškaraca i žena, jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti današnjice. Javljaju se u intimnoj regiji i na analnom otvoru, međutim, nije isključeno da se kondilomi mogu naći i na jeziku, u grlu, ustima ili usnama. Humani papiloma virus (HPV) koji je i uzročnik ove bolesti predstavljaju ne samo veliki zdravstveni problem, nego i izuzetno veliku neprijatnost za obolelog.

U većini slučajeva prvi simptomi kondiloma se javljaju tri meseca nakon kontakta sa obolelom osobom. Kondilomi se, bez obzira na mnoge tvrdnje prenose isključivo seksualnim putem, pri čemu je samo jedan nezaštićen odnos dovoljan za prenos HPV infekcije!

Rast polnih bradavica zavisi od više faktora, ali je najvažniji faktor svakako stanje imunog sistema. Prvo se pojavljuju gotovo neprimetne neravnine na koži i sluzokoži polnih organa. Kasnije, kod žena se javljaju sitne bradavice različitog oblika i boje (beličaste, ružičaste, smeđe i mrke), praćene svrabom, bolom tokom polnog odnosa, pojačanim sekretom, pa čak i vaginalnim krvarenjem. Kod muškaraca se pojavljuju ružičaste i crvene tačkice na penisu, kožici kao i predelu oko analnog otvora, ili su to izrasline u vidu bradavica i osipa, a česte su i teškoće pri mokrenju. Važno je napomenuti da je moguće da osoba bude zaražena HPV virusom, a da se kondilomi nikada ne pojave (vrlo čest slučaj kod muškaraca).

Jedini način da se dođe do ispravne dijagnoze jeste pregled kod lekara! Pored preporuke načina lečenja, kada su kondilomi u pitanju, ginekolog će kod žena obavezno uraditi Papa test i kolposkopski pregled, te na taj način utvrditi da li postoje ćelije HPV-a. Da bi se izlečili kondilomi, potrebno je biti uporan i dosledan u svakoj terapiji, jer će vremenom svakako doći do ozdravljenja bez posledica.

Ukoliko sumnjate na infekciju HPV virusom, obavezno nas pozovite I zakažite pregled. Pravovremena i tačna dijagnostija je veoma važna!


Kondilomi Uklanjanje kondiloma HPV Infekcije


14100

Sve informacije o terminima i u vezi intervencija kod dr Igora Jeremića u vezi ginekologije i dermatohirurgije možete dobiti na telefon ordinacije u BEOGRADU: 063 463 671; 011 409 36 71 (zakazivanje BEOGRAD).

Radno vreme ordinacije Jeremić je ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 9 do 17h.

Sve informacije o samim intervencijama možete dobiti i preko kontakt forme ispod ili nas zapratite na Facebook-u ili Instagramu

Do nas možete doći sledećim linijama gradskog prevoza:
Autobusi: 33, 47, 48
Tramvaji: 9, 10, 14

 
Adresa BEOGRAD
Ordinacija Jeremić,
Vojvode Stepe 178
(zgrada City marketa)


Telefon BEOGRAD
+381 63 463 671 (9 - 18 h)


Email ordinacijai.jeremic@yahoo.com
Stop raku grlića materice Stop raku grlića materice